Turaş Genel Müdürü Aykut Can YILDIZ ile Röportaj
1. Bizlere TURAŞ Gaz Armatürleri San. ve Tic. A.Ş. hakkında bilgi verir misiniz?
Turaş Grup; 1980 yılında, evsel ve endüstriyel pişiriciler için gaz armatürleri üretmek amacıyla %100 öz sermaye ile kurulmuştur. İstanbul Silivri’de faaliyetlerini 18.000 m²’lik alanda sürdüren firmamız, 40’ın üzerinde ülkeye gaz armatürü ihraç etmektedir.
Sektörde Türkiye’de ilk sırada, dünyada ilk 3 arasında yer alan Turaş Grup, 2017 yılında açılan Ar-Ge merkezi ile 250’yi aşkın patent başvurusu ile sektöre inovatif çözümler üretmektedir. Farklı coğrafyalardaki global müşterilerimiz için lokal bir çözüm ortağı olmak, yani Glocal bir teknoloji üreticisi olmak hedefimizdir. Bu bağlamda TurasEurope adı altında, İtalya’nın Milano kentinde ve TurasAmericas adı altında, Amerika’da ofis ve yerleşkelerimiz mevcuttur. Firmamız ileri mühendislik teknikleri ve geniş, yenilikçi model yelpazesi ile sektörün en büyüklerinden birisi haline gelmiştir. Kendi bünyemizdeki Turmach ile kendi teknolojisini ve üretim hatlarını üreten bir yapıya sahip olmuştur. Bu sayede endüstri 4.0 uygulamalarını üretim hatlarında gerçekleştirmektedir.
2. Firmanızın öne çıkan ürünleri nelerdir?
Turaş, evsel pişiriciler için Gaz Armatürü üretmektedir. Günün alışkanlıklarına paralel olarak ankastre gaz muslukları bugün itibari ile en çok öne çıkan ürünümüzdür.
3. Özellikle üzerinde durduğunuz ve beklenti içinde olduğunuz bir AR-GE çalışmanız ya da ürününüz mevcut mudur?
Daha iyi yanış kademelerine sahip ve verimli ürünlerimiz, günün güncel önemli Turaş Ar-Ge projelerindendir.
4. Uluslararası markalaşma çalışmalarınız ve bir Türk markası olarak ön plana çıktığınız ülkeler var mıdır?
Turaş’ın motto edindiği ‘‘Turaş Her Mutfakta’’ vizyonuna hizalı olarak uluslararasılılaşma çalışmalarımız her geçen gün artarak devam etmektedir. Turaş olarak özellikle son dönemde Güney Amerika’da her geçen gün popülerliğimiz artmaktadır.
5. Sektörümüzün 2020 yılı içindeki durumu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
2020 yılı 2.çeyreği haricinde, sektörümüz büyüyen bir yıl geçirdi. Pandemiye rağmen 2.çeyrek sonrası güçlü bir toparlanma gösteren pişirici sektörünün, 2021 yılının ilk 3 çeyreğinde de büyümeye devam edeceğini ön görüyoruz.
6. Covid-19’un sektörümüze etkilerini, dünya ve Avrupa için kısa ve orta vadede nasıl yorumluyorsunuz? Salgın sonrasına ilişkin beklentileriniz nelerdir?
Daha çok evde kalmanın gerektiği pandemi döneminde, alım gücünün azalmasına rağmen; kısılan masraflarla birlikte beyaz eşya ‘‘Replacement Rate’’inin arttığını görüyoruz. Pandemi döneminde yüksek talebin devam edeceğini, salgın sonrasında ise normalize olacağını düşünüyoruz.
7. Firmanız içinde Covid-19 virüsüne karşı nasıl bir yol haritası izlediniz?
Turaş olarak dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan Covid-19 salgınına dair gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Henüz ülkemizde pandemi süreci başlamadan biz önlemlerimizi almaya başlamıştık.
Sağlık otoritelerimizin paylaştığı tüm önlemleri takip ediyor ve şirketimizde uygulanmasına önem veriyoruz. Böylelikle; müşterilerimizi, çalışanlarımızı ve faaliyet gösterdiğimiz tüm alanları korumak, bu konuda doğru adımları atmak için maksimum çaba sarf ediyoruz. Yeni çalışma modelleri oluşturduk, tüm çalışma alanlarımızda değişiklikler yaptık, inovasyona yatırımlarımız arttı, daha fazla dijitalleşmeye başladık.
Bu sürecin sürdürülebilirliğini sağlamak için yeni standartlar oluşturduk ve bu dönemde oluşturduğumuz “Pandemi Organizasyonu” ile hızlı çözümler alıp bu çözümlerin sürdürülebilir olmasına özen gösterdik.
8. ARMATÜR Derneği’nin üyelerinden biri olarak, dernek çatısı altında olmanın firmanıza nasıl katkıları olacağını değerlendiriyorsunuz? Sektörünüz ile hangi konuların ön plana taşınmasını arzu edersiniz?
Sektörel problemlerin birlikte değerlendirilerek ve istişare edilerek daha rahat çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bu dönemin özelinde; bozulan tedarik zinciri, hammadde sıkıntıları ve devlet desteklerinin ön plana taşınmasını arzu ediyoruz.