Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği
Üyelik Koşulları Dijital Kütüphane

Duyar Vana Üretim Planlama ve Lojistik Direktörü Selçuk OKAY ile Röportaj

1. Bizlere DUYAR VANA Mak. San. ve Tic. A.Ş. hakkında bilgi verir misiniz?

1965 yılında zor şartlar altında Karaköy’de küçük bir atölyede faaliyetlerine başlayan Duyar Vana sürekli gelişerek hali hazırda dünyanın 80 farklı ülkesine ihracat yapan ve sektörüne yön veren önemli bir firma haline gelmiştir.

Vana üretimimizin büyük bir kısmını İstanbul Esenyurt’ta, 16 bin metrekarelik alan üzerine kurulu yeni fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz. Turquality’ye sektöründeki tek firma olarak seçilmiş ve dünya markası olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunmaktayız.

Üretim aşamalarımızın tamamı tesis içerisinde yerleşik olan 5 bin metrekarelik Talaşlı imalat sahasında, CNC kontrollü Yatay İşleme, Dikey İşleme ve Torna tezgâhlarında gerçekleştirerek müşterilerimize sunulmaktadır.

Üretimin en önemli bölümlerinden biri olan modelleme işlemi de yine kendi bünyemizde bulunan Kalıphane bölümünde, güncel dizayn programları ile CNC tezgahlardan oluşan makine parkında yapılmaktadır.

Kıraç Fabrikamıza ek olarak, Gürpınar’da 8 bin metrekare alan üzerine yerleşik Döküm fabrikamız, Ataşehir’de 1.000 metrekare alan üzerine kurulu Sprinkler Üretim Tesisimiz, yine Dilovası Mermerciler Sanayi Sitesi’nde 2.800 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 3.500 metrekare alan üzerine kurulmuş Gebze döküm fabrikamız bulunmaktadır.

Son olarak Çerkezköy’de İtalyan T.İ.S. Group firması ile ortaklaşa kurduğumuz ve özellikle çift flanşlı çifözel kelebek vana imalatı yaptığımız bir fabrikamız daha bulunmaktadır.

2. Firmanızın öne çıkan ürünleri nelerdir?

Özellikle içerisinde Türkiye’de ilk defa imal ettiğimiz,

  • UL-FM Sertifikalı Sprinkler Grubu
  • Islak Alarm Vanaları
  • Kuru Alarm Vanaları
  • Test ve Drenaj Vanaları
  • OS&Y Yükselen Milli Vanalar
  • NRS Gate Vanalarımızın bulunduğu yangın ürün
    grubumuz öne çıkan ürünlerimiz içerisinde.

Bunun yanı sıra, HVAC başlığı altında sayabileceğimiz,

  • Balans Vanaları
  • Küresel Vanalar
  • Sürgülü Vanalar
  • Kelebek Vanalar
  • Buhar Vanaları
  • Emniyet Ventilleri
  • Çek Vanalar
  • Pislik Tutucular
  • Kompansatörler
  • Pirinç Vanalar gibi birçok ürün ve satış sonrası
    hizmet sunabilmekteyiz müşterilerimize.

3. Özellikle üzerinde durduğunuz ve beklenti içinde olduğunuz bir AR-GE çalışmanız ya da ürününüz mevcut mudur?

Tüm teknik hacmimiz ile yeni yatırımlara ve yeni ürünlere odaklandık. Duyar Vana’nın Turquality teşvik programında yer aldığını tekrar vurgulamak istiyorum.

Bünyemiz de toplamda 5 adet üretim tesisi ve her birine ait bir AR-GE yapılanması mevcut. Mevcut halde İstanbul’da Esenyurt Vana, Ataşehir Sprinkler, Gürpınar Dökümhane, Gebze Dökümhane tesislerinin yanı sıra; İtalyan Tis markası ortaklığı ile TİS-Duyar olarak Çerkezköy bölgesinde özel grup endüstriyel vana üretimi gerçekleştiren bir tesise sahibiz

4. Uluslararası markalaşma çalışmalarınız ve bir Türk markası olarak ön plana çıktığınız ülkeler var mıdır?

Duyar Vana 80’den fazla ülkeye ihracat yapmakta olup neredeyse bu ülkelerin tamamında bayisi bulunmaktadır.

Özellikle Balkanlar ve Ortadoğu’da markamız iyi bilinmekte ve müşterilerin bayilerimizden özellikle bizim markamızı talep etmesini sağlamaktadır.

Duyar Vana olarak özellikle Batı Avrupa olarak tabir edebileceğimiz Almanya, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde olan Türk mallarının kalite algısını yükseltmek ve tanınırlığını artırarak dünya markası olmayı hedefliyoruz.

5. Sektörümüzün 2020 yılı içindeki durumu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Maalesef 2020 yılı covid-19 nedeniyle tüm sektörleri etkiledi. Vana sektörü de inşaatlara bağlı bir sektör olduğundan, zaman zaman duran şantiyeler nedeniyle durgun geçmiştir. Ancak şirketimiz bu süreci iyi yöneterek bu dönemlerde gelebilecek taleplere hızlı yanıt verebilmek amacıyla stoklarını artırmış ve bu durumu minimum etkiyle atlatarak hedeflerini gerçekleştirmiştir.

6. Covid-19’un sektörümüze etkilerini, Dünya ve Avrupa için kısa ve orta vadede nasıl yorumluyorsunuz? Salgın sonrasına ilişkin beklentileriniz nelerdir?

Az öncede bahsettiğim gibi Covid-19 nedeniyle şantiyelerin durması-yavaşlaması maalesef armatür sektörünü olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte gerek ülkemizde gerek dünyada pek çok firma geçici-kalıcı olarak kapanmak zorunda kalmıştır.

Aşının bulunmasının ve yaygınlaşmasının ardından sürecin normale döneceğini ve hatta eskisinden daha hızlı bir şekilde sektörün canlanacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Duyar Vana olarak artacak talebe cevap verebilmek için yeni yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.

7. Firmanız içinde Covid-19 virüsüne karşı nasıl bir yol haritası izlediniz?

Duyar Vana salgının ülkemizde görüldüğü ilk günlerden itibaren firma içinde ve dışında tüm çalışanlarının sağlığı için gerekli önlemleri almıştır. Tüm çalışanlarımıza özel sağlık sigortası yapılmış, şirket içinde farklı noktalara dezenfektan koyulmuş, yemekhanelerde her masada tek personelin yemesi sağlanmıştır. Kısa çalışmaya geçilmemiş ancak ofislerde bulunan personellerin dönüşümlü olarak uzaktan çalışması ve bu sayede bulaş riskinin azalması sağlanmıştır.

8. 2021 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Firmanız ve sektörümüz adına hedef ve beklentileriniz nelerdir?

2020 yılında yaşadığımız bu salgın nedeniyle belirttiğim gibi dünyada ülkemizde maalesef ekonomik hacim küçülmüştür. 2021 yılının özellikle ikinci yarısında bu durumun eski haline geleceğini hatta artacağını düşünüyoruz. Duyar Vana olarak 2021 yılında özellikle ihracat hacmimizi artırmayı ve yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz.

9. ARMATÜR Derneği’nin yeni üyelerinden biri olarak, dernek çatısı altında olmanın firmanıza nasıl katkıları olacağını değerlendiriyorsunuz? Sektörünüz ile hangi konuların ön plana taşınmasını arzu edersiniz?

Duyar Vana olarak sektörümüzde 55. Yılını kutlayan köklü bir üreticiyiz.

Dizayn ve üretim gücümüze paralel olarak A derneği kuruluş amacında da yer alan sorumluluk alma ve stratejik çalışmaları yönlendirme gayesi marka vizyonumuz ile direkt olarak örtüşmektedir.

Bu anlamda sektör paydaşlarımız ile aynı çatı altında bulunmak, sektörel sorunlarımıza yönelik ortak bir hareket çemberi oluşturmak, mevcut iş hacmimizi ve rekabet gücümüzü artırmak adına ARMATÜR Derneği üyeliğimizin hem markamıza hem sektörümüze katma değer sağlayacağını düşünüyoruz.

Tesisat ekipmanlarının arterleri olarak nitelendirdiğimiz yangın güvenliği/ekipmanları ile ilgili sektörel bilincin artırılması, regülasyonların oluşturulması ya da mevcut regülasyonların geliştirilmesi konusunda ARMATÜR Derneği’nin yönlendirici bir danışma grubu olacağına inanıyoruz.

Ülkemiz adına yerli üretimin her geçen gün daha fazla gündeme geldiği ve önem kazandığı bu süreçte, ülkemiz ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamaya çalışan üretici firmalarımızın üniversitelerimiz ile işbirliklerinin, koordinasyonun artmasını,

özellikle yurtdışı pazarlar için oluşturulacak yol haritaları ve stratejiler çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları dahil sektörel tüm paydaşlardan üst seviyede katkı sağlanmasını ve süreçlerin en verimli şekilde ortak akılla yönetilmesini ve sonuca ulaştırılmasını arzu ediyoruz.

10. Başka eklemek istediğiniz değerlendirme ve görüşleriniz var ise belirtmenizi rica ederiz.

Yukarıdakilere ek olarak Duyar Vana olarak, sektörel eğitimler, webinarlar, seminerler gibi faaliyetlerin oldukça kritik ve elzem olduğuna inanıyoruz

This will close in 60 seconds