Kahve, Kruvasan ve Viyana Kuşatması
Ukrayna’da borş, Macaristan’da gulaş, İtalya’da pizza, Fransa’da kruvasan ve yanında kahve. Her ülkenin, kendisiyle sembolize olmuş mutfağı var. Bir çoğunda ise bizlerin tarihi. Kahvenin Avrupa’ya Viyana Kuşatması ile girdiğini çoğumuz biliriz. Ancak yanında büyük keyifle yenen kruvasanın öyküsü pek bilinmez. Aslında tıpkı kahve ile benzerdir kruvasanın öyküsü.
Rivayete göre 1683’teki 2. Viyana Kuşatması’nda Türkler, şehir surlarının altından bir tünel kazarlar. Osmanlı, gizlice içeri sızılmasını planlarken, fırıncılar gecenin sessizliğinde yeraltından sesler duyar ve nöbetçileri uyarır. Kuşatma sonrasında fırıncılar bu olayın anısına sancaktaki hilalden esinlenerek ay şeklinde çörek yapmaya başlarlar.
Peki kruvasan Fransa’ya nasıl ulaştı?
Bunun yanıtı ise “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!” sözünün sahibi Marie Antoinette’de gizli. Avusturya İmparatoriçesi Theresa’nın çocuğu Marie Antoinette; 1774’te tahta geçen XVI. Louis’in eşi. Avusturyalı kraliçe ile Fransa ilk kez hilal şeklindeki bu çörekle tanıştı. Adı önce “Türk Çöreği” sonra “Büyüyen Ay” yani “Croissant” olarak değişti.
Haftaya Avrupa’nın bir başka ülkesindeki milli bir yemeğin İstanbul’da başlayan öyküsünü paylaşacağım.
NOT: Kahvenin yanında kruvasan yiyorsanız; afiyet olsun.
Coffee, Croissant and the Siege of Vienna
Borsch in Ukraine, goulash in Hungary, pizza in Italy, croissant & coffee in France. Every country has a cuisine that identifies with itself and, most of them have traces of our history. It’s known that coffee came to Europe after the siege of Vienna. However, the story of the croissant is hardly known.
Rumor has it that, during the 2nd siege of Vienna in 1683, the Ottomans dig a tunnel to sneak into the city. And, in the silence of the night, the Viennese bakers hear their noises from the underground and warn the Austrian guards. In memory of this incident, the bakers, inspired by the Ottoman flag, begin to make crescent-shaped scones.
So how did croissant get to France?
The answer is hidden in Marie Antoinette, known with her famous quote: “If they have no bread, let them eat cake!” It was, indeed, the Austrian Queen of France who introduced these scones to the French for the first time. Croissant, first named as “Turkish Scone” and later changed to “Croissant” which means “Waxing Moon” in English.
Next week, I’ll share the story of another European country’s national dish, a story that began in Istanbul.
PS: If you are enjoying your croissant with coffee, bon appetite!