Kimi ünlü bir ressama ait tabloları biriktirir, kimi rengarenk dolma kalemleri…
Kimi ünlü bir ressama ait tabloları biriktirir, kimi rengarenk dolma kalemleri…
Benim için de biriktirmekten keyif aldığım iki olgu oldu: Biri dostlarım, diğeri ise yeme-içme materyalleri…
Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinden kalma topladığım musluklarım oldu; işimin de gereği olarak hobi edindim bunu. Ama en fazla ilgimi çeken Türk mutfak eşyaları…
Farklı dönem ve coğrafyalardaki mutfakların kimliğini yansıtan bu eşyalar gözümün nuru…
Anadolu mutfağının zenginliğini de bu eşyalardan anlamak mümkün.
Yemeğin tarifi kadar tarihi de çok zengin bu topraklarda…
Bilinen en eski yemek kitabını 2 bin 400 yıl önce Yunan Apicius kaleme aldı. Apicius’un “De re coquinaria “adlı kitabı günümüze kadar ulaştı. Kubilay Han’ın baş aşçısının yazdığı “Yeme ve İçme Konusunda Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler” 13’üncü asırda yazıldı.
14’üncü asırda Aslan Yürekli Richard’ın aşçısının yazdığı “The Forme of Cury” adlı eserinde 196 farklı yemeğin tarifi var.
Anadolu ise en eskisine sahip. En eski yemek tarifine…
3.000 yıl önce Asurlular tarafından yazılan tarif “Hamur kabın içinde 4 parmak kadar kabarır” diye başlar, “Servis yapmaya hazır” diyerek sona erer…
Tıpkı günümüzdeki gibi…
Some people collect the paintings of a famous painter, while some people collect colorful pens…
I have two things that I enjoy collecting: My friends and eating and drinking materials…
I have collected faucets from the Roman, Seljuk and Ottoman periods; this has become a hobby for me as part of my job, but what mostly attract me are Turkish kitchen utensils…
These items, which represent the identity of cuisines in different periods and geographies, mean everything to me…
It is possible to conclude the richness of Anatolian cuisine through these items.
Not only the recipes of meals, but also the history of them is so rich on these lands…
The oldest known cookbook was written by Greek Apicius 2 thousand 400 years ago. The book by Apicius entitled “De re coquinaria“ has reached the present time.
The book entitled “Important Things About Eating and Drinking” was written by the chief cook of Kublai Khan in the 13th century.
There are 196 different recipes in the book entitled ‘‘The Forme of Cury’’ as written by the cook of Richard, the Lionheart in the 14th century.
Anatolia has the oldest recipe…
The recipe written by Assyrians 3.000 years ago starts with the statement “Dough roughens by 4 fingers in the vessel” and ends with the statement “Ready to serve’’…
Just like today…