Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği
Üyelik Koşulları Dijital Kütüphane

Mısır ile görüşmelerde milli paralarla ticaret gündeme geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile önceki gün bir görüşme yapan Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Salih ve beraberindeki heyet dün de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Türkiye-Mısır Yuvarlak Masası Toplantısı’na katıldı.

TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mısır’ın, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olduğunu belirterek, “2022 yılında ticaret hacmimiz 10 milyar dolar düzeyine gelmiştir. Kısa süre içinde, karşılıklı ticaretimizi 20 milyar dolar düzeyine çıkarabileceğimize inanıyoruz.” dedi.

OTURUM VİZESİ BEKLİYORLAR

Görüşmelerde yer alan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, gazetemizin talebi üzerine, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın davetleri üzerine Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmet Samir Saleh ile gerçekleşen toplantıyı değerlendirdi. İş dünyası adına 10 yıl sonra gerçekleşen bu buluşmadan her iki kanat olarak oldukça memnun ayrıldıklarını belirten ASKON Başkanı Aydın, kendi para birimlerimiz üzerinden ticaretin çok önemli olduğunu, özellikle hızlı bir şekilde oturum vizelerine ulaşması gerektiğini belirttiklerini söyledi.

ASKON: HIZLA YOL ALMALIYIZ

Aydın, “2022 yılında Mısır’a ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 0.8 artışla 4.5 milyar dolar olmuştur. 2022 yılında Mısır ile ticaret, Türkiye lehine 2 milyar dolar fazla vermiştir. Demir ve çelik makinalar, mekanik cihazlar ve aletler mineral yakıtlar, yağlar demir veya çelikten eşya motorlu kara taşıtları plastikler ve mamulleri inorganik kimyasallar mücevherci eşyası başlıca ihraç ettiğimiz ürünler. Geçen yıl 10 milyar dolara yaklaşan ticari büyüklüğümüzün 20 milyar dolarlık ticari büyüklüğe erişebileceği potansiyelini öngördük. Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Samir Saleh her türlü konuda destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Buluşma çok verimli geçti. Hızlı bir şekilde yol alarak hedeflenen ticari hacmi gerçekleştirebileceğimiz kanaati içerisindeyim. İş dünyası adına 10 yıl sonra gerçekleştirilen bu buluşma dolayısıyla Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a teşekkürlerimizi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

ARMATÜRCÜLER DE ÖNERMİŞTİ

Haziran ayında Mısır’ın başkenti Kahire’de Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ve İDDMİB’in işbirliği ile 17-20 Haziran tarihlerinde düzenlenen ‘Armatür Sektörü Mısır Sektörel Ticaret Heyeti’ne başkanlık eden Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan da, karşılıklı yerli para birimleri ile ihracatın artırılabileceğini söyledi. Turhan yaptığı açıklamada, “Örneğin Mısır’dan yaptığımız enerji ithalatında, ne kadar enerji ithalatı yapıyorsak o kadar ürün verebiliriz. Bu enerji ithalatı da daha da artabilir, onun karşılığında ihracatımız da artabilir. Bu sayede çok kısa bir zaman içerisinde Mısır’ın şu an yaşadığı döviz sorunu, akredite sorununu aşılabilir hem de ihracatımızı arttırabiliriz diye düşünüyoruz. Savaşa rağmen Rusya’da armatür ihracatı bir dönem yüzde 300 arttı, genel ihracatımız ise yüzde 100 arttı. Bunu Mısır’da da sağlayabiliriz.” dedi.

‘EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞIMIZ’

Toplantıya Bakan Ahmed Samir Salih’in yanı sıra, Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Muhammed Zeki es-Süveydi, İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed el-Vekil de katıldı. Hisarcıklıoğlu, Mısır’da, 40’ı büyük ölçekli olmak üzere, 200 Türk firmasının üretim yaptığını, istihdam sağladığını, ihracat gerçekleştirdiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Mısır’ın en önemli tekstil ihracatçıları arasında Türk firmalarının olmasından gurur duyuyoruz. 100 bin civarında Mısır vatandaşını istihdam ediyor. Türkiye ile Mısır arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Mısır, ülkemizin Afrika’daki en büyük ticaret ortağıdır.” diye konuştu. Mısır’da özellikle başta demiryolları olmak üzere, ulaşım alanında hız kazanan altyapı projelerinde yer almak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Mısırlı firmalarla, Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere, üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarımızın olduğuna inanıyoruz. İkili ilişkilerimizin kapsamını genişletmek ve daha fazla derinleştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKLER ZOR ZAMANDA YATIRIMLARINI SÜRDÜRDÜ’

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Semir Salih, ülkesiyle Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştığını belirterek, iki ülke ticaretinin ve işbirliğinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. TOBB’daki toplantıda konuşan Mısırlı Bakan, “Hisarcıklıoğlu’nun geçen yıllar içerisinde etkin bir rol üstlenip iletişimi ve ziyaretleri devam ettirmesinin şüphesiz ki Türkiye-Mısır ticari ilişkilerinin desteklenmesinde büyük katkısı olmuştur.” dedi. Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Süveydi de, Türk iş insanlarının, Mısır’ın zor zamanlarında da yatırımlarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, “Çünkü biz sanayi ve ekonomi alanına siyaseti karıştırmıyoruz. Politika gelip geçer fakat yatırım devam etmelidir.” mesajı verdi. İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Vekil ise, iki tarafın sahip olduğu imkanlar kullanılırsa, üçüncü ülkelerin piyasalarına intikal edebilme şansına sahip olunabileceğini ifade etti.

This will close in 60 seconds