Yusuf Kaya ile Röportaj
1. Bizlere firmanız KASPA Dış Ticaret A.Ş. hakkında bilgi verir misiniz?
Kayalar Grubu 1970 yılından bugüne başta metalden mamül ürünler olmak üzere sıhhi tesisat, ısıtma-soğutma ve doğalgaz tesisat malzemelerini KAS markası ile üreten ve hem Türkiye’deki bayileri aracılığı ile 81 ile ulaştıran hem de yurt dışına 80’i aşkın ülkeye ihrac eden bir şirketler grubudur. Bünyesinde Vana ve fittingsler başta olmak üzere pirinç metal ürünler üreten Kayalar Pres, Paslanmaz çelik ondüleli hortum ve takımları üreten KAS Flex, Armatür-Musluk ve sıhhit tesisat malzemeleri üreten Kayalar Armatür, Plastik boru ve ek parçaları üreten Kas Plastik ve tüm grubun ürünleri hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlar ile buluşturan Kaspa Dış Tic Aş. Firmalarımız yer almaktadır.
2. Firmanızın öne çıkan ürünleri nelerdir?
Firmamız konutlar başta olmak üzere yapılarda kullanılan tüm sıhhi tesisat, ısıtma-soğutma ve gaz tesisatlarına ait vana, fittings , hortum ve bağlantı elemanlarını üretmektedir. 3 bini aşkın çeşidi aşan ürünlerimizden öne çıkanlar şunlardır:
- Küresel gaz ve su vanaları
- Termostatik ve mekanik kontrollü radyatör vanaları
- Yerden ısıtma sistemi boru ve metal ek parçaları
- Dağıtığı sistem kollektör ve bağlantı elemanları
- Musluklar ve aksesuarları
- Banyo, lavabo ve evye bataryası armatürleri ve aksesuarları
- Ondüleli paslanmaz çelik gaz bağlantı hortum takımları
- Solar sistemleri için ondüleli paslanmaz çelik hortumlar
- Boiler ve gaz yakan cihazlar için ondüleli paslanmaz çelik hortum takımları
- Ondüleli paslanmaz çelik su bağlantı hotum takımları
- PPRC Plastik boru ve ek bağlantı parçaları
- PPRC Küresel, radyatör ve vidalı vanalar ve ek parçaları
3. Özellikle üzerinde durduğunuz ve beklenti içinde olduğunuz bir AR-GE çalışmanız ya da ürününüz mevcut mudur?
Grubumuz iki temel konuda ürün Ar-Ge ve genişleme çalışmaları ve buna bağlı olarak üretim teknolojisi ve yatırım çalışmalarını yürütmektedir.
- Sektörümüzde kullanılan ve yoğun olanrak yurt dışından ithal edilmek durumunda olan ürünlerin ülkemiz şartlarına ve tabi olunan standardlara uyumlu olacak şekilde üretilmesi
- Tespit edilen hedef yurt dışı pazarlara özel ürünlerin geliştirilerek üretilmesi
Bu amaçlar doğrultusunda şu an 16 aktif proje yürütülmeye devam ediyor.
4. Markalaşma çalışmalarınız var mıdır; bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Başta KAS markamız olmak üzere grubumuzun sahip olduğu markalar için başta Avrupa Birliği bölgesi olmak üzere tanıtım ve tutundurma çalışmaları yürütülmektedir. Grubumuzda markalaşma çalışmaları her bölge için bölgesel etkenler dikkate alınarak bölgeye özel bir şekilde yürütülmektedir. Ayrıca markalaşama çalışmalarında grubumuz sosyal medya SEO çalışmalarını da bünyesindeki uzman bir ekip ile yürütmektedir.
5. Sektörümüzün 2020 yılı içindeki durumu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
Diğer birçok benzer sektör gibi armatür sektörü de pandemi sürecinden etkilenmiştir. Sektörümüz temelde inşaat sektörüne bağlı olması nedeniyle inşaat sektörünü etkileyen pandemi ve benzeri süreçlerden etkilenmektedir. Bu anlamda 2020 yılı istikrarsız ve belirsizliklerin olduğu bir yıl olmuştur.
6. Covid-19’un Armatür Sektörü’ne genel etkilerini dünya ve Avrupa için kısa ve orta vadede nasıl yorumluyorsunuz? Koronavirüs salgını sonrası dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz nelerdir?
Armatür sektörü Covid-19 salgınından olumsuz yönde etkilenmiştir. Temelde inşaat sektörüne bağlı olarak hareket eden sektörümüz pandemi ve onunla mücadele sürecinin en çok etkilediği sektörlerden birisi olan inşaat sektörünün içinde bulunduğu durgunluk, istikrarsızlık ve belirsizlikten gelen olumsuz yansımalardan nasibini almıştır. Kısa vadede Avrupa piyasalarının nispeten Dünya piyasalarına göre daha hızlı bir toparlanma içerisini gireceğini ancak geri kalan bölgelerin, başta Amerika bölgesi olmak üzere toparlanmak için daha uzun bir vadeye ihtiyacı olacağını değerlendirmekteyim. Salgın hadisesi kişisel hijyenin önemini vurgulaması bakımından önemlidir. Bu durumun yapı ve inşaat sektöründe ve kullanılan ürünlere ilişkin kurallar, standartlarda belli başlı hijyen odaklı değişimlere gideceğini düşünüyorum. Yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi başta Avrupa bölgesi olmak üzere ülkemizde de verimlilik ve enerji tasarrufu konusunun sektörümüze etkileri devam etmektedir. Bu değişiklikler hiç şüphesiz beraberinde yeni fırsatları da getirmektedir.
7. Firmanız içinde Covid-19 virüsüne karşı nasıl bir yol haritası izlediniz?
Grubumuza bağlı tüm firmalar pandemi sürecinin başında, Mart ayında oluşturulan ve içerisinde İSG uzmanımızın, insan kaynakları uzmanımızın ve doktorumuzun da yer aldığı bir pandemi komisyonunca haftalık toplantılar yapılarak süreci koordine etmiştir. Bu anlamda hükümetimizin almış olduğu kararlar ve salgınla mücadele anlamında yapılması gerekli olan bilgilendirme, önleme ve tedavi temelindeki çalışmalar komisyonumuzca değerlendirilerek gerekli kararlar alınmış ve alınan kararların uygulanması takip edilmiştir. Grubumuzun bu anlamla hızlı ve etkin bir pandemi süreci yönettiğini, örnek bir uygulama ortaya koyduğunu söyleyebilirim.
8. 2021 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Firmanız ve sektörümüz adına hedef ve beklentileriniz nelerdir?
Önümüzdeki bir iki yılın pandemi temel eksenindeki etkilerinin devam edeceğini, gündemimize giren bu yeni olgu için alışma ve uyum süresinin 2021 yılına da yayılacağını düşünüyorum. Pandemi süreci insanların hayatlarını yalnızca kısa vadede değil önümüzdeki orta ve uzun vade için de etkilediği gibi işletmeleri de hem finansal hem süreçler hem de ürünler anlamında orta ve uzun vadede de etkileyecektir. Önümüzdeki bir-iki yıllık dönem bu etkilere hazırlanma anlamında çok büyük öneme sahiptir. Grubumuz ihracattaki payını artırma temelindeki uzun vadeli projeksiyonuna bağlı kalarak 2021 yılı için de ihracat payını artırmaya yönelik çalışmalarına hız verecektir. Ayrıca 2021 yılı grubumuz için tesis ve yatırım çalışmalarına da 2020 yılı nedeniyle oluşan yavaşlamanın telafi edilmesinin de hedeflendiği bir yıl olacaktır.
9. ARMATÜR Derneği çatısı altında olmanın firmanıza nasıl katkıları olduğunu değerlendiriyorsunuz? Sektörünüz ile hangi konular ön plana taşınmalı?
Uzun yıllardır sektör olarak eksikliğini hissettiğimiz ve bizleri bir araya getirecek bir çatı örgütlenmenin sağlanması oldukça sevindirici olmuştur. Kurucu ekibin içerisinde yer almaktan dolayı da firma olarak oldukça mutluyuz. Armatür derneğimiz elbette sektörümüzün açısından birçok faydayı beraberinde getirmiştir. Ancak özellikle firmalar ve sektör açısından güçlü bir iletişim kanalı tesis etmesi ve bir araya gelip ortak menfaatleri bulma bunlar için örgütlü bir şekilde hareket edebilme imkanı vermesi açısından etkisini özellikle orta ve uzu vadede çok olumlu şekilde hissedeceğimiz bir sektörel gelişim ve ilerlemeye vesile olacağını düşünüyorum.
10. ARMATÜR Derneği’nin faaliyetleri ile ilgili değerlendirme ve görüşlerinizi alabilirsek seviniriz.
Derneğimiz kurulalı henüz iki yıl dahi olmamasına ve pandemi sürecinin her anlamda kısıtlayıcı etkilerine rağmen kısa zamanda oldukça önemli faaliyetlere imza atıldığını düşünüyorum. Özellikle düzenli bir şekilde yapılan toplantılar ve ziyaret programlar, istişaret ve fikir alış verişli bir araya gelişler aynı sekördeki firmaların doğru ve sağlam bir iletişim kanalını tesis etmeleri, aslında ne kadar çok ortak sorun ile uğraşıldığının ne kadar çok ortak fırsat için birlikte hareket edilebileceğinin ve sadece rakip olarak değil birlikte ortak menfaatler için de çalışılabileceğinin anlaşılabilmesine vesile olmuştur. Ayrıca bazı ortak satınalma projelerinin de bitirilmiş olması kayda değer bir çalışmadır. Benzer şekilde İSO başta olmak üzere birçok kurum nezdinde dikkate alınan raporlar hazırlanmış, toplantılara katılınmış, sektörün görüşlerinin bakanlık ve diğer sivil toplum kuruluşlarına iletilmesi sağlanmıştır. TSE ile ortak eğitim organizasyonu yapılmış, sektör için çok önemli bir standart çalışmasının tamamlanmasına dernek olarak destek verilmiştir.
11. Başka eklemek istediğiniz değerlendirme ve görüşleriniz var ise belirtmenizi rica ederiz.
Tüm üyelerimizin dermek çalışmalarına aktif olarak katılmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Derneğimizde her üyemizin içerisinde olmak anlamında yer bulabileceği komiteler bulunmaktadır. Derneğimizin çalışmalarına hem katkı vermek hem de en fazla şekilde faydalanmak için bu komitelerde bulunmak ve çalışmaları yakından takip etmek hem sektör ile iletişimin kuvvetli ve canlı tutulmasına hem de kurumsal gelişim ve vizyonun artmasına çok olumlu bir yansıması olacaktır.
Yusuf KAYA
ARMATÜR Derneği Sertifika ve Standardlar Komitesi Başkanı
Kayalar Armatür A.Ş.
Yönetim Kurulu Üyesi